Clicky

Konoba Nono, Jelsa | Restorani na otoku Hvaru

Konoba Nono, Jelsa

Gastronomija
Jelsa ID: HV-TR-119


Cijene na Upit

Konoba Nono, Jelsa

Konoba Nono, Jelsa

Na vrhu strme uličice odmah iznad Pjace, u najstarijem dijelu mjesta zvanom Banski dolac, smjestila se konoba 'Nono'. Ovu malu obiteljsku konobu s velikom ljubavlju i entuzijazmom vodi bračni par Ivo i Margita Drinković. Konoba je uređena u autentičnomu dalmatinskom stilu, a tradicionalni hvarski specijaliteti začinjeni mediteranskim biljem oduševljavaju posjetitelje. Nekoć staru i oronulu kamenu kuću Ivo i Margita uredili su uz mnogo truda, uglavnom sami, svojim rukama - po danu su radili, a noću mjerili, crtali, zamišljali... a to se itekako osjeti. Toliko je brige posvećeno svakom detalju da mnogi pomisle kako je za uređenje interijera zaslužan neki poznati dizajner, dok stari alati, vrša, morski ukrasi, kamin... stakleni šank ispunjen školjkama, kamenčićima i raznim sitnicama izronjenim iz mora... decentno oslikavaju unutrašnjost konobe. Osim izuzetnog ambijenta, ova je konoba karakteristična i po osebujnoj gastronomskoj ponudi: naime, u njoj se pripremaju i poslužuju autohtona hvarska jela, spravljena po starim receptima i isključivo od domaćih namirnica - kao i domaće vino, rakija, ocat i maslinovo ulje. Cijele godine Ivo i njegovi obrađuju zemlju kako bi tijekom sezone gosti mogli okusiti pravu domaću hranu, što gosti prepoznaju i cijene. Uza standardne riblje specijalitete, konoba 'Nono' nudi i jela ispod peke - hobotnicu, lignje, janjetinu i teletinu, a valja kušati i omlet sa škampima, školjke na buzaru, tartarski biftek ili punjeni ramstek s ružmarinom. Zimi konoba radi samo vikendom, a tada se na stolu može naći i divljač, i to 'zec na način moje none' ili sezonski specijaliteti poput šparoga i artičoka - sve začinjeno hvarskim biljem, kaduljom i ružmarinom. Za jedinstveni jelovnik konobe 'Nono' zaslužan je kuhar Emil Barbarić, koji je od prvog dana dio ove jelšanske priče.

Valja spomenuti i da se vinska karta temelji na hvarskim vinima poznatih podrumara Plenkovića i Tomića, odnosno na domaćim sortama plavac i bogdanuša. Iako je Ivo Drinković nekoć imao vlastiti podrum, zasad ne planira ponudu proširiti u tom smjeru, ali će se uskoro na stolovima u konobi naći karta maslinovih ulja. Posebnost što će ju svaki posjetitelj konobe 'Nono' osjetiti čim joj prijeđe prag jest prava domaća atmosfera - cijela obitelj s ljubavlju pristupa poslu i gosti im dolaze jer se pod njihovim krovom osjećaju izuzetno ugodno. Posebno raduje i to što Drinkovićevi s toliko žara pričaju o životu u malomu dalmatinskom mjestu u kojemu su - što je najvažnije i tako rijetko u današnje vrijeme - istinski sretni i zadovoljni.

Opustite se u domaćoj atmosferi i uživajte u lokalnim ribljim i mesnim specijalitetima.

Za više informacija i rezervacije slobodno nas kontaktirajte